Tuesday, November 8, 2011

Sa daruiesti sau nu daruri copiilor romi?

Din propria mea experienta cu copiii de etnie roma am invatat ca nu e bine sa mergi la acestia daruindu-le gratis tot felul de bunuri, deoarece creezi in ei o gandire nesanatoasa - “saracul de mine, eu nu pot sa fac nimic sa ies din situatia de saracie, doar tu poti si prin urmare, tu ai obligatia sa ma ajuti la nesfarsit”.
Daca doresti sa lucrezi cu copiii de etnie roma in cadrul unei scoli duminicale abordeaza-i pe copii prin tot felul de activitati sportive si distractive fara a le acorda dulciuri sau alte bunuri – cauta mai intai sa le castigi increderea, fa-i sa se simta importanti prin atentia pe care le-o acorzi, prin dragostea ta, respectul tau si nu prin bunuri materiale. Stiu ca se poate sa-ti fure chiar materialele pe care le folosesti pentru activitatile sportive sau jocurile distractive, de aceea te incurajez sa folosesti materiale din natura sau materiale confectionate manual.
Daca activitatile pe care le desfasori tine mai mult de o ora sau doua, poti sa le dai cate un sandwici sau snack,iar dupa ce s-a legat o relatie de prietenie si incredere poti sa-i rasplatesti pentru frecventa la grupa, pentru seriozitatea cu care abordeaza tot ceea ce-i inveti, pentru orice fapta buna, pentru respectul fata de tine si biserica (ma refer si la bunurile materiale utilizate in realizarea activitatilor tale) – intareste obiceiurile si deprinderile bune!
Vei intalni situatii cand vei fi rugat sa-i ajuti intr-o situatie delicata, urgenta si ei iti promit ca nimeni nu va afla, daca ii ajuti pe ei sau daca le dai lor anumite bunuri. Este o capcana, de aceea fii intelept si nu te lasa prins. Poti sa te limitezi la un numar restrans de persoane pe care sa le ajuti in mod direct abia dupa ce ai construit deja o relatie bazata pe incredere, respect reciproc, cand ai o tinta cu acestia si ei sunt dornici sa coopereze cu tine in atingerea scopului tau.
Pana atunci e bine sa nu sari sa rezolvi situatii urgente.
Nu crea nevoi nerealiste, nenecesare existentei prin darurile tale in mintea copiilor si nu crea imaginea unui har ieftin.
Ca sa se dezvolte armonios orice copil are nevoie de iubire, securitate, si interactiune cu toate elementele naturale( aer, soare,apa,pamant,plante, animale) – nu de jucarii scumpe; e adevarat ca aceasta te solicita pe tine mai mult dar el va deveni un om practic care va sti ce sa faca cu putinul de care are parte. E adevarat ca masmedia tocmai aceasta urmareste , sa trezeasca in noi nevoi de care de fapt nu avem nevoie, dar haideti sa nu fim promotori a ceea ce masmedia incearca sa faca din fiecare din noi-robii nevoilor egoiste, excentrice.
Cu mult drag
Alina Ivan

No comments:

Post a Comment